پریودی نامنظم

5 عامل مهم در پریودی نامنظم

علت پریود نامنظم خانم‌ها، عدم تخمک گذاری در طول قاعدگی است که به علل مختلفی از جمله اختلالات هورمونی شدید یا تغییرات سبک زندگی اتفاق می‌افتد. در واقع، چرخه زندگی و شرایط پزشکی و جسمی هر فرد بر چرخه قاعدگی‌اش تاثیرگذار است. با اینکه در بعضی موارد پریودی نامنظم طبیعی است و مشکلی ایجاد نمی‌کند اما اطلاع از این پدیده و داشتن آمادگی در مقابل آن می تواند در سلامتی بانوان تاثیر زیادی داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به 5 مورد از مهمترین عوامل پریودی نامنظم اشاره کنیم.

پریودی نامنظم چیست؟

بطور معمول خانم ها در هر 28 روز تجربه عادت ماهیانه دارند. این مدت می‌تواند کمی بیشتر یا کمتر باشد. پس از بلوغ، بسیاری از زنان یک چرخه منظم با مدت زمان مشابه در دوره‌های قاعدگی تجربه می‌کنند. اما بعضی مواقع احتمال دارد این چرخه منظم دچار تغییر شود. در ادامه 5 مورد از عوامل پریودی نامنظم را بررسی می‌نماییم.

تعریف پریودی نامنظم: اگر طول چرخه قاعدگی (فاصله بین شروع دوره های پریودی) مدام در حال تغییر باشد، فرد دچار پریودی نامنظم است.

5 دلیل پریودی نامنظم

1-بلوغ

ممکن است در سال اول و دوم دوران بلوغ دختران نوجوان، پریودی نامنظم اتفاق بیفتد. در این مورد جای نگرانی وجود ندارد. پس از طی مراحل بلوغ و تنظیم تعادل ترشح هورمون‌ها، زمان بندی پریودی منظم خواهد شد.

2-یائسگی

در اوایل دوران یائسگی که معمولا بین سنین 45 الی 55 سالگی اتفاق می‌افتد، بعلت تغییرات هورمونی، چرخه و ریتم پریودی دچار تغییراتی می‌شود. این تغییرات برای بدن مشکلی ایجاد نمی کنند و صرفا یک پدیده فیزیولوژیکی هستند که در طی آن، قدرت باروری خانم‌ها به پایان می‌رسد.

3. استفاده از قرص‌های پیشگیری بارداری

برخی از انواع روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی – مانند قرص های ضد بارداری یا روش های ضد بارداری داخل رحمی (IUS) می‌توانند سبب پریودی نامنظم شوند. این قرص‌ها بعلت ایجاد تغییر در ترشح هورمون‌ها، پریودی را با اختلال مواجه می‌سازند.

4. کاهش یا افزایش ناگهانی وزن

تغییرات ناگهانی وزن، موجب ایجاد اختلال در ترشح هورمون‌ها می‌شود و سبب می‌گردد چرخه پریودی با اختلالاتی روبرو شود. کاهش یا افزایش ناگهانی وزن بعنوان یک شوک، بدن را وادار به واکنش می‌نماید و طی آن ترشح هورمون‌ها با تغییراتی همراه می‌شود. در نتیجه زمان بندی پریودی نیز مختل می‌گردد.

5.شرایط پزشکی

شرایطی مانند مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک(تنبلی تخمدان) یا تغییرات در غده تیروئید از عوامل دیگر در اختلال پریودی هستند. سندروم تخمدان پلی کیستیک یک مشکل در سیستم غدد درون ریز است. در این شرایط تخمدان‌ها بزرگتر از حالت عادی شده و تعدادی کیست کوچک در آنها دیده می‌شود. از نشانه‌های تنبلی تخمدان؛ پریودهای نامنظم، قطع پریودی، چاقی، جوش و رشد موهای زائد است.

عوارض پریودی نامنظم

پریودهای نامنظم معمولاً مضر نیستند. با این حال، بی‌نظمی مداوم یا طولانی‌مدت ممکن است خطراتی را بهمراه داشته باشد. توجه نمایید در صورتی که پریود نامنظم دارید، حتما موارد زیر را بررسی کنید.

کم خونی ناشی از فقر آهن: خون حاوی آهن است. اگر پریودی سنگین یا مکرر باشد، ممکن است فرد به اندازه‌ای خون از دست بدهد که باعث کمبود آهن شود. بنابراین در صورتی که اختلال در پریودی داشتید حتما غذاهای حاوی آهن را به سفره خود اضافه کنید.

هیپرپلازی آندومتر: اگر فردی برای مدت طولانی پریودهای نامنظم داشته باشد، ممکن است هیپرپلازی آندومتر اتفاق بیفتد. یعنی پوشش رحم به طور غیرعادی ضخیم شود. این پدیده خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش می‌دهد.

پوکی استخوان: تخمک‌گذاری موجب تولید استروژن می شود. این هورمون، به قوی نگه داشتن استخوان‌ها کمک می‌کند. اگر بدن تخمک گذاری نکند، ممکن است به دلیل کاهش استروژن در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرد.

ناباروری: پریودهای نامنظم می‌توانند ناشی از عدم تخمک گذاری باشند، یعنی در مواقعی بدن تخمک آزاد نمی‌کند. این موضوع می‌تواند به این معنی باشد که فرد برای باردار شدن مشکل دارد.

بیماری‌های قلبی عروقی: کمبود استروژن ناشی از عدم تخمک گذاری، می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد.

مقاله پیشنهادی: 12 نشانه سرماخوردگی پریودی

درمان پریودی نامنظم

داشتن قاعدگی نامنظم در مواقعی معمول است و نیازی به درمان ندارد. بی‌نظمی ناشی از بلوغ، یائسگی یا پیشگیری از بارداری طبیعی است.

با این حال، در شرایط زیر حتما با پزشک صحبت کنید:

  • بی نظمی مداوم است و هیچ علت ظاهری ندارد
  • پریودهای نامنظم عوارض جسمانی متفاوتی دارد
  • پریودهای نامنظم در کنار علائم دیگر مانند درد لگن رخ می‌دهد
  • قصد بارداری دارید

در موارد نادر، پریودی نامنظم ممکن است نشانه سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم باشد. این نوع سرطان باعث خونریزی بین قاعدگی یا حین رابطه جنسی می‌شود. مراجعه به پزشک متخصص سبب تشخیص سریع و درمان به موقع اینگونه موارد می‌شود.

مقاله پیشنهادی: بلوغ زودرس و دیررس

در نهایت اینکه پیشنهاد می‌‌شود از محصولات بهداشتی باکیفیت نظیر نوار بهداشتی و پد روزانه مخصوص خانم‌ها استفاده شود تا عوارض پریودی به کمترین حد ممکن کاهش یابد.

لیدی کر بعنوان یکی برندهای محبوب لوازم بهداشتی مخصوص بانوان، محصولاتی با جذب بالا و بدون ایجاد حساسیت تولید می کند تا بتواند حس خوب زندگی را به بانوان هدیه دهد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *