بلوغ زودرس بلوغ دیررس

بلوغ زودرس یا بلوغ دیررس

بلوغ زودرس یا بلوغ دیررس پدیده‌ی چالش برانگیزی است که می‌تواند بر روحیه و سلامت روان نوجوانان اثر منفی بگذارد. بلوغ، زمانی اتفاق می‌افتد که بدن در مسیر تکامل خود برای باروری آماده می‌شود. دوران بلوغ اگر زودتر یا دیرتر از همسالان رخ دهد، مشکلاتی را برای نوجوان ایجاد می‌کند. علائم بلوغ در دختران با رشد سینه‌ها و آغاز دوران پریودی و در پسران با بزرگتر شدن آلت تناسلی، بم‌تر شدن صدا و عضلانی‌تر شدن ماهیچه‌ها ظاهر می‌گردد.

دوران بلوغ برای دختران بین 9 تا 13 سالگی و برای پسران بین 11 تا 15 سالگی آغاز می‌گردد. اولین نشانه بلوغ در دختران رشد سینه‌ها بوده و بعد از حدود دو سال پریودی اتفاق می‌افتد.

متوسط سن شروع بلوغ برای دختران 11 سال است، در حالی که برای پسران میانگین سنی 12 سال است. کاملا طبیعی است که بلوغ در هر مقطعی بین 8 تا 13 سالگی در دختران و 9 تا 14 سالگی در پسران شروع شود.

بلوغ زودرس

بلوغ زودرس زمانی است که بدن کودک خیلی زودتر از حالت نرمال بالغ می‌شود و غالبا پدیده‌ای رایج است. وقتی بلوغ قبل از 8 سالگی در دختران و قبل از 9 سالگی در پسران شروع شود، بلوغ زودرس محسوب می‌شود.

دلایل بلوغ زودرس

شواهد نشان می‌دهد که اضافه وزن سبب می‌شود بلوغ نوجوانان جلوتر از موعد مقرر اتفاق بیافتد. بلوغ زودتر در بین دختران شایع‌تر از پسران است. مهمترین دلایل بلوغ زودرس موارد زیر هستند:

دلایل بلوغ زودرس

بلوغ دیررس

گاهی اوقات افراد دیرتر از محدوده سنی طبیعی به بلوغ می‌رسند. به این پدیده بلوغ دیررس می‌گویند. نوجوانانی که دیرتر به بلوغ می‌رسند ممکن است اعتمادبنفس خود را از دست بدهند. از دست دادن اعتماد بنفس ناشی از بلوغ دیرتر در بین نوجوانان پسر شایع‌تر است.

اگر دختران تا بعد از 13 یا 14 سالگی علائم بلوغ را بروز ندهند و تا 16 سالگی پریود نشوند، دچار بلوغ دیررس هستند.

دلایل بلوغ دیررس

یکی از دلایل بسیار شایع در بلوغ دیررس دختران، کمبود چربی است. مشکلات هورمونی و اختلال در غدد درون ریز از دیگر دلایل به تعویق افتادن بلوغ است. همچنین بلوغ دیررس می‌تواند ناشی از سبک زندگی و رژیم غذایی مثل تغذیه نامناسب، اختلالات تغذیه‌ای و استرس‌های شدید باشد. بلوغ دیررس ممکن است باعث کاهش اعتماد به نفس در نوجوانان شود؛ بنابراین صحبت کردن با آنها در مورد بدن و احساساتشان بسیار موثر می‌باشد.

دلایل بلوغ دیررس

 

مقاله پیشنهادی: 9 تغییر دوران بلوغ که هر دختری باید بداند!

آیا باید نگران باشیم؟

در صورتی که علائم بلوغ زودهنگام در دختران ظاهر شده و پریود از 9 سالگی آغاز گردد، جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر پریود در 7 یا 8 سالگی اتفاق بیفتد، بهتر است به پزشک مراجعه شود؛ به این دلیل که ممکن است فرد دچار وضعیتی ناشی از یک ناهنجاری در مغز و نحوه ترشح هورمون‌ها باشد.

چگونه فرزندانمان را حمایت کنیم؟

بالغ شدن زودتر از موعد طبیعی، برای نوجوان می‌تواند آزاردهنده باشد. عکس العمل والدین نیز در مواجهه با این پدیده، کاری دشوار است و ممکن است والدین را دچار نوعی سردرگمی کند. در این شرایط، مهمترین اقدام، صحبت کردن با فرزندان در رابطه با این موضوع است. درواقع والدین بایستی تغییرات دوران بلوغ را برای فرزندان خود بطور کامل توضیح دهند و برای آنها روشن کنند که هیچ مشکلی در رابطه با آنها وجود ندارد.

مقاله پیشنهادی: 5 عامل مهم در پریودی نامنظم

کلام آخر

هدف از ایجاد یک فضای حمایتی این است که فرزندان در صورت مواجهه با مشکلات جسمی و عاطفی دوران بلوغ به سراغ والدین خود بروند. اظهار نظر منفی درباره ظاهر فرزندان، تاثیرات بدی روی آنها می‌گذارد. ورزش کردن می‌تواند در مقابله با اثرات منفی دوران بلوغ، نقش بسزایی داشته باشد.

بهر حال، هر فردی در زندگی خود با بلوغ روبرو خواهد شد؛ داشتن آمادگی قبل از مواجهه با علائم دوران بلوغ کمک می‌کند تا نوجوانان این دوران سخت را با موفقیت پشت سر بگذارند؛ ناگفته نماند که حمایت والدین و همراهی آنها در این دوران بهترین کمک به فرزندان می‌باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *