جدول زمان بندی پریودی
طول چرخه قاعدگی در زنان متفاوت است. هر زنی نیاز دارد جدول زمان بندی پریودی خاص خود را تنظیم نماید. زنان به طور متوسط هر 28 روز یکبار پریود می شوند. چرخههای قاعدگی ممکن است طولانی تر یا کوتاه تر از 28 روز باشند، بنابراین داشتن یک جدول زمان بندی پریودی برای مدیریت این پدیده ضروری بنظر می رسد.
با این جدول، خانمها با فعالیتهای بیولوژیکی جسم خود آشنا میشوند و میتوانند از سلامتی جسمی و روانی خود بهتر مراقبت نمایند. در این مقاله قصد داریم بصورت علمی یک برنامه و جدول زمان بندی پریودی معرفی نماییم. با ما همراه باشید.
تعریف قاعدگی : قاعدگی اصطلاح فنی برای پریود شدن است. حدود یک بار در ماه، زنانی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشته اند، خونریزی قاعدگی را تجربه می کنند.
قاعدگی همان ریزش ماهانه پوشش داخلی رحم است. قاعدگی با اصطلاحات پریودی، دوره قاعدگی، سیکل یا عادت ماهانه نیز شناخته میشود. خون قاعدگی – که بخشی خون و قسمتی بافت داخلی رحم است – از طریق دهانه رحم جریان مییابد و از طریق واژن از بدن خارج میشود.
چرخه پریودی
چرخهٔ قاعدگی یا سیکل قاعدگی در واقع همان تغییرات فیزیولوژیکی است که در زنان بارور جهت تولیدمثل جنسی رخ میدهد و هر ماه یک تخمک بالغ شده و آمادهٔ تشکیل جنین میشود. در این مدت به تدریج بافت رحم نیز آمادهٔ نگهداری جنین میگردد. اگر لقاح صورت نگیرد، تخمک دفع شده و بافت پوششی رحم ریزش میکند (به این فرآیند قاعدگی می گویند). این فرایند بهطور طبیعی در دوران باروری جنسیِ گونههای پستانداران ماده رخ میدهد.
چرخهٔ قاعدگی از دوران بلوغ تا زمان پساقاعدگی(یائسگی) ادامه مییابد. نکته مهم اینکه چرخهٔ قاعدگی زنان در دوران بارداری و شیردهی متوقف میشود. مدت خونریزی قاعدگی، معمولاً ۳–۵ روز طول میکشد، اما میتواند بین ۲–۸ روز نیز متغیر باشد. هر سیکل قاعدگی بهطور متوسط ۲۸ روز طول میکشد. یک سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است. حجم متوسط خونریزی در هر سیکل ماهانه قاعدگی ۳۵ میلیلیتر است.
مراحل چرخه پریودی
چرخه قاعدگی شامل چندین مرحله است. زمان دقیق مراحل چرخه برای هر زن کمی متفاوت است و میتواند در طول زمان تغییر کند. در جدول زمان بندی پریودی زیر بطور خلاصه چرخه پریود را توصیف میکنیم.
جدول زمان بندی پریودی (حدودی) | تغییرات سیکل قاعدگی |
روز 1-5 |
اولین روز خونریزی قاعدگی روز 1 سیکل در نظر گرفته میشود قاعدگی میتواند 3 تا 8 روز طول بکشد، اما بطور متوسط 5 روز است خونریزی معمولاً در 2 روز اول شدید است |
روز 6-14 |
بعد از توقف خونریزی، پوشش رحم برای بارداری آماده میشود. پوشش رحم ضخیم تر میشود و از نظر خون و مواد مغذی، غنی میگردد |
روز 14-25 | حدود روز چهاردهم، یک تخمک از یکی از تخمدانها آزاد میشود و سفر خود را از لولههای فالوپ به سمت رحم آغاز میکند اگر در این زمان اسپرم در لوله فالوپ وجود داشته باشد، ممکن است لقاح رخ دهد در این حالت تخمک بارور شده به سمت رحم میرود و سعی میکند در دیواره رحم لانه گزینی نماید |
روز 25-28 |
اگر تخمک بارور نشده باشد یا لانه گزینی اتفاق نیفتد، تغییرات هورمونی به رحم سیگنال میدهد که برای ریختن پوشش داخلی خود آماده شود و تخمک شکسته میشود و همراه با لایه داخلی آن ریخته میشود دوباره کل این چرخه از روز اول خونریزی قاعدگی شروع میشود |
بطور کلی سیکل قاعدگی یا همان جدول زمان بندی پریودی در سه فاز رخ می دهد.
1. فاز فولیکولی (روزهای 1-14)
این مرحله از چرخه قاعدگی تقریباً از روز 1-14 رخ میدهد. روز اول اولین روز خونریزی است و پایان این مرحله با تخمک گذاری مشخص میشود. در حالی که خونریزی قاعدگی در اوایل این مرحله اتفاق میافتد، تخمدانها به طور همزمان برای تخمک گذاری مجدد آماده میشوند. غده هیپوفیز (که در پایه مغز قرار دارد) هورمونی به نام FSH – هورمون محرک فولیکول – ترشح میکند. این هورمون باعث بالا آمدن چندین “فولیکول” در سطح تخمدان میگردد.
این برجستگیهای پر از مایع، هر کدام حاوی یک تخمک هستند. در نهایت، یکی از این فولیکولها غالب میشود و در داخل آن یک تخمک بالغ ایجاد میگردد. فولیکولهای دیگر منقبض میشوند. اگر بیش از یک فولیکول به بلوغ برسد، میتواند منجر به دوقلو یا چندقلو زایی شود. فولیکول بالغ هورمون استروژن را تولید میکند که در مرحله فولیکولی افزایش مییابد و در یک یا دو روز قبل از تخمک گذاری به اوج خود میرسد.
پوشش داخلی رحم (آندومتر) در قسمت دوم این مرحله (پس از پایان قاعدگی) در پاسخ به افزایش سطح استروژن، ضخیمتر میشود. سطوح بالای استروژن باعث تحریک تولید هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) میگردد که به نوبه خود غده هیپوفیز را برای ترشح هورمون لوتئینیزه کننده (LH) تحریک میکند.
تقریباً در روز دوازدهم، افزایش LH و FSH باعث آزاد شدن تخمک از فولیکول میشود. افزایش LH همچنین باعث افزایش تستوسترون میشود که میل جنسی را در بارورترین زمان چرخه افزایش میدهد.
2. فاز تخمک گذاری (روز 14)
رهاسازی تخمک بالغ در حدود روز 14 در نتیجه افزایش LH و FSH نسبت به روز قبل اتفاق میافتد. پس از رهاسازی، تخمک وارد لوله فالوپ میشود، جایی که ممکن است در صورت وجود اسپرم، لقاح انجام شود. اگر تخمک بارور نشود پس از حدود 24 ساعت از بین میرود.
3. فاز لوتئال (روزهای 14-28)
پس از آزاد شدن تخمک، سطح FSH و LH کاهش مییابد. جسم زرد در این مرحله بطور خودکار پروژسترون تولید میکند. اگر لقاح اتفاق افتاده باشد، جسم زرد به تولید پروژسترون ادامه میدهد تا از ریزش پوشش آندومتر جلوگیری میکند.
اگر لقاح اتفاق نیفتاده باشد، جسم زرد متلاشی میشود، که باعث کاهش سطح پروژسترون میشود و به پوشش آندومتر سیگنال میدهد که شروع به ریزش کند. در این مرحله خونریزی قاعدگی اتفاق میافتد.
نمونه جدول زمان بندی پریودی
برای تنظیم جدول زمان بندی پریودی ابتدا باید برای چند ماه رویدادهای مرتبط با پریود خود را متناسب با جدول پیشنهادی زیر ثبت نمایید تا بتوانید به یک الگوی نسبتا ثابت از زمان بندی دوره پریود خود دست پیدا کنید. با ایجاد برنامه زمان بندی پریود میتوانید از سلامتی جسم و روان خود در طول دوره پریود محافظت نمایید. در ادامه میتوانید جدول پیشنهادی زمان بندی پریود از تیم پزشکی لیدی کر را مشاهده کنید.
در برنامه زمان بندی پریود با تیک زدن روزهای مهم دوره پریودی از فیزیولوژی بدن خود، آگاه میشوید و میتوانید براساس آن از وظایف روزانه کاری و خانوادگی خود را مدیریت نمایید.
درنهایت اینکه میتوانید از محصولات باکیفیت و متنوع لیدی کر برای مدیریت بهتر زمان دوره پریودی بهره مند شوید.
بدون دیدگاه